Eervolle vermelding!

The Tube, het minihuisje in een rioolbuis, heeft een eervolle vermelding behaald bij de prijsvraag ‘smalle beurs – kleine huisjes’. Vooral het leuke idee en de gedetailleerde uitwerking konden op veel lof van de jury rekenen.

Architectuurcentrum Twente schreef de volgende opdracht uit:

Geïnspireerd op het project “ongewoon wonen” dat in de jaren 80 in Almere plaatsvond en meer recent de zogenaamde “Tiny House Movement” is het Architectuurcentrum Twente op zoek naar innovatieve woonideeën, die laten zien dat ook anders gewoond kan worden, kleiner, duurzamer, creatiever. In Nederland is het bouwen aan allerlei regels gebonden. De vraag is of deze regels altijd aansluiten bij de werkelijke behoefte van de bewoners. De vraag is wat er gebeurt als deze regels opzij geschoven zouden worden. Even geen woonkeur en bouwbesluit, zouden er dan compleet onleefbare woningen ontwikkeld worden?

De opgave voor deze prijsvraag is om een kleine, compacte en betaalbare wooneenheid te ontwerpen, waarbij op inventieve wijze wordt omgegaan met het woonprogramma, de locatie, het toegepaste materiaal, het interieur en het budget. De doelgroep voor de woning kan vrij worden bepaald om de ideevorming zo breed mogelijk te houden. Hierbij kan het gaan om een eigen ‘tiny house’, een retraite, een vakantiehuisje, een tuinhuisje, een aanbouw voor opa en oma, een boomhut, etc.

Het ontwerp van De Ontwerpdivisie is een microhouse gebaseerd op het grootste formaat rioolbuis dat in de handel te koop is.