Belgenmonument Amersfoort

Oké, we hebben niet gewonnen maar zijn toch best trots op onze inzending: Herdenkingsmuur 2.0 is onze inzending voor de ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort. Uitgeschreven door FASadE om tot een hernieuwde belangstelling te komen voor dit in de vergetelheid geraakte monument. Temeer omdat de thema’s zo actueel zijn: In de Eerste Wereldoorlog vluchtten  1 miljoen Belgen naar Nederland. Hiervan kwamen er 21.000 in Amersfoort terecht, een stad waar destijds 25.000 mensen woonden. In een tijd waarin er wereldwijd meer vluchtelingen zijn dan ooit tevoren zou dit monument moeten helpen bij de bewustwording van deze thema’s. De oproep van FASadE was om een ruimtelijk object toe te voegen waarmee de plek op een eigentijdse manier betekenis krijgt als herdenkingsplek voor ontheemden.

Ons ontwerp plaatst op het ‘vergeten plein’ recht voor het monument een nieuwe herdenkingsmuur, deels verzonken in de grond waardoor er zitplaatsen ontstaan om de in beton gegoten teksten rustig te kunnen lezen. Waar het bestaande monument het thema ‘droefheid’ heeft, gaat de nieuwe muur vooral over ‘hoop’. Vanaf een groot scherm met actuele beelden van ontheemden verbeeldt een afnemende hoeveelheid roest de toenemende hoop.

Met zijn museum voor de gastvrijheid won Matthijs la Roi de ontwerpwedstrijd. Wij feliciteren hem van harte!

Voor een foto-impressie van de tentoonstelling (welke alle zaterdagen van november te bezoeken is) kan je hier klikken